ГРАД ПОДРЖАВА НАСТАВАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТАРОГ ГРОБЉА
1.04.2011

Градско веће Града Ниша, на седници одржаној 29.03.2011. године, донeлo je закључак а затим је градоначелник Града Ниша донео решење о прихватању учешћа Града Ниша у финансирању пројекта „Реконструкција западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље“. Носилац пројекта је Градска општина Палилула а партнер на пројекту је Град Ниш. Вредност пројекта је 13.073.138,68 динара, a Град Ниш финансира пројекат у пуном износу. У образложењу решења је дато: Циљ пројекта je заштита и очување културног добра комплекса Старо гробље рестаурацијом и реконструкцијом Западне капије. Комплекс Старо гробље налази се у Нишу на територији Градске општине Палилула, у непосредној близини ужег градског језгра. Због засићења простора, са сахрањивањем се престајло средином седамдесетих година прошлог века. Од тада функционише као парковска зона и пешачка комуникација. На гробљу се налазе и споменици изузетних историјских и уметничких вредности, а поједини су заштићени као добра од културно-историјског значаја.

Гробље се простире на 17 хектара. На његову старост указују бројни надгробни споменици од сиге и пешчара, нарочито у западном делу. Најстарији на којем је могла да се очита година је из 1819. године. Временом су почели да се користе и скупоценији материјали, међу којима је посебно био цењен такозвани шведски црни мермер. Поједине гробнице на Старом гробљу израђене су као права ремек дела велике уметничке вредности. Између два светска рата имућнији грађани су градили и капеле као породичне гробнице. Овде су сахрањени многи устаници у борби за ослобођење од Турака, историјске личности Србије и Југославије, војсковође, политичари, учитељи и професори, уметници и књижевници, лекари, индустријалци, и многи други. Од познатих личности на Старом гробљу сахрањени су: Никола Коле Рашић, устанички вођа за ослобођење од Турака а касније народни посланик, Атанасије Петровић–Учитељ Таса, учитељ и просветитељ још пред крај турске владавине, Петар Икономовић, свештеник и национални борац за ослобођење од Турака, Димитрије Цветановић – Учитељ Миле, просветитељ и национални борац. Овде је сахрањен и Тодор Станковић, истакнути устаник у борби против Турака и касније српски конзул, Тодор Миловановић, национални радник у борби против Турака а касније председник нишке општине, Таско Узуновић, устаник у борбама против Турака. На Старом гробљу сахрањен је и Милован Недић, истакнути војсковођа у балканским ратовима, сердар Јоле Пилетић, црногорски војсковођа. Ту су и гробови песника Проке Јовкића – Нестора Жучног, глумаца Симе Бунића и Косте Добрића. Сви они Старом гробљу дају велику историјску вредност. На Старом гробљу има и споменика, скулптура, медаљона, који су од непроцењиве уметничке вредности (око 200), па је оно 1991. године стављено под заштитом Државе. Комплекс Старог гробље, иако је под заштитом Државе, у претходном периоду је потпуно запуштен и тренутно је у веома лошем стању. Као последица небриге и девијантног понашања дела наших младих суграђана, делови су потпуно уништени и исцртани разним графитима. Сам простор, у једном делу, претворен је и у сметиште. Градска општина Палилула настоји да брине о свим сегментима на својој територији, па је преузела обавезу да комплекс Старог гробља уреди и доведе у стање које он као културно добро заслужује. Такође, предвиђено је и активирање његових потенцијала.

Комплекс је окружен стамбеним зградама за индивидуално и колективно становање. Средином седамдесетих година прошлог века, са јужне стране изграђено је постројење топлане. Као последица непланиране изградње, периферни део комплекса ''нападнут'' је стамбеним објектима, од којих неки својим оградама излазе директно на територију гробља. Због изузетне занатске и уметничке вредности предвиђа се рестаурација северозападне капије и припадајуће ограде пореклом са председништва Града. Изглед елемената од кованог гвожђа се враћа у првобитно стање у свему према приложеном пројекту. Бетонске стубове и сокле биће обрађени по узору на сачувани стуб председништва Града. Због оштећења на појединим елементима ограде и капије, лошег стања заштитног премаза и недостатка завршне обраде на сокли и стубовима, пројектом се предвиђа следеће: Због оштећења на деловима ограде извршиће се чишћење, поправка оштећења и бојење металних делова ограде заштитним премазом; Због оштећења на деловима вратница капије извршиће се чишћење, поправка оштећења и бојење металних делова заштитним премазом. Чишћење, малтерисање и бојење постојећих сокли; Замена постојећих стубова капије (за прецизно извлачење профила потрабно је израдити одговарајуће дрвене шаблоне обложене лимом); Инсталација лампиона на стубовима капије.

Град финансира пројекат у пуном износу од 13.073.138,68 динара. Средства за реализацију овог пројекта предвиђена су буџетом Града Ниша за 2011.годину, позиција 212/3, економска класификација 424 – специјализоване услуге. Пројекат Реконструкција западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље“ је значајан за заштиту комплекса Старо гробље и заштиту споменика културе на територији града Ниша. Градско веће Града Ниша Број: 346-49/2011-03, у Нишу, 29.03.2011. године.